Ügyfélfogadási idő Hétfő: 07:30-16:00 Szerda: 07:30-16:00 Péntek: 07:30-13:00
Telefon (46)/390-120
E-mail hivatal@bukkszentkereszt.hu

XIII. Bükkszentkereszti Gombanapok Főzőverseny

 

Versenykiírás

Bükkszentkereszt Önkormányzata és a MNGSZ Miskolc és Környéke Régiója 2016. év Szent Mihály napjának tiszteletére, gombából, gombával készült, ételek versenyét hirdeti meg, amatőr résztvevőknek.

 

Verseny időpontja, helyszíne: 2016. október 8. (szombat)

Bükkszentkereszt község központjában található háromszintes parkoló

 

Kategóriák:

  1. Gombából készült főételek
  2. Gombával készült húsos főételek

 

Nevezési díj: 5.000 Ft /csapat/ ételkategória

Nevezési határidő: 2016. október 05. Eddig kell visszaküldeni a mellékelt kitöltött jelentkezési lapot a gombanapok2014@gmail.com címre, és a levél tárgyaként a főzőversenyt kell beírni!

 

Résztvevők köre: Bárki indulhat, aki a verseny szabályait elfogadja, leadja nevezését a megadott határidőig a vállalt adagszámmal, valamint a helyszínen helyfoglalás előtt a gomba átvételekor az információs sátorban befizeti a nevezési díjat. A versenyen részt vevő csapatok a szervezőktől kapott gomba alapanyagból kell elkészíteniük a főételeket, melyek készülhetnek gombából, vagy gombával.

Időrend:

7.00 – 7.30:     csapatok helyfoglalása érkezési sorrendben, nevezési díj befizetése, gomba

átvétele.

8.00 – 8.10:     csapatvezetői értekezlet, a zsűri ismerteti az értékelés szempontjait és a verseny

főbb szabályait valamint az esetleges kizáró okokat – megjelenés kötelező!!!

8.00tól         ételek elkészítésének kezdete

11.00 – 12.30: az elkészült ételek zsűriztetése, a kijelölt zsűri sátorban történik. Az ételeket a

zsűrinek az elkészülésüket követően 12.30 óráig kell kóstolásra, fotózásra átadni.

14.00 – 14.40: eredményhirdetés az Életfa színpadon

 

Szabályok, tudnivalók:

  • A csapatok – a rendelkezésükre bocsátott alapanyag felhasználásával – minimum 30 adag ételt kell, hogy elkészítsenek. Természetesen, aki több adagot vállal arányosan több gomba alapanyagot kap. Ehhez kérjük a nevezési lapon pontosan előre leadni a vállalt adagszámot!
  • A kész ételekből a zsűrinek egy adagot kell tálalni kóstolásra és fotózásra. A kitálalt ételt minden csapat saját edényzetében adja át zsűrizésre.
  • Az étel elkészítéséhez – a gombán kívül – szükséges alapanyagokat, fűszereket, segédanyagokat, stb. a csapatok saját maguknak biztosítják.
  • Azokról a nyersanyagokról, segédanyagokról melyeket nem a szervezők biztosítanak – a csapatok saját érdekükben – számla másolatot hozzanak magukkal. (NÉBIH ellenőrizheti)
  • A felhasználásra kerülő alapanyagok hűtéséről, tárolásáról (nyersanyag és étel, nem érintkezhet a talajjal, semmit nem lehet a földön tárolni!) azok felhasználásáig, a csapatok saját maguk gondoskodnak. Az ételkészítés, melegen tartás, tálalás során az induló versenyzők az élelmiszer-higiéniai előírások betartásáért felelősek.
  • A csapatok kötelesek, az ételkészítéshez megfelelő, tiszta öltözékben
  • A csapatok vezetői felelősséggel tartoznak a csapattagok viselkedéséért a verseny kezdetétől, az értékesítés végéig.
  • Az ételek készítéséhez szükséges főző, sütő berendezéseket a csapatok saját maguknak biztosítják, azokért, működésükből keletkező károkért, balesetért, károkozásért a szervezők nem vállalnak felelősséget. Installációt, dekorációt a csapatok saját főzőterületükön elhelyezhetnek.
  • Az ételkészítés alatt keletkezett hulladékot a reggeli eligazításon átvett 2 db nagyméretű szemetes zsákban kell elhelyezni. Ha kevésnek bizonyul, igény szerint biztosít többet a rendezőség.
  • Kézmosási és ivóvíz vételi lehetőség a parkoló 2 sarkán található vízvételi helyen.
  • A versengés folyamán a rendezvényre érkező vendégek kóstolójegyet vásárolhatnak a rendezőktől, – az információs pavilonokban – ezért a főző csapatoknál készült étkeket kóstolhatják meg. A kóstolójegy darabonkénti ára 750.- Ft.
  • Az ételeket a közönség részére egyszer használatos edényben és egyszer használatos evőeszközökkel lehet értékesíteni (kóstolójegyhez kapja a közönség a szervezőktől).

 

  • Az ételek kóstoltató mennyisége:
  • gombával készült húsos főétel esetén: a hús min. 8 dkg, + ragu, köret
  • gombából készült főételek esetén: a gomba 15 dkg, esetleg ragu, köret

 

  • A csapatok az általuk leadott kóstolójegyek árából darabonként 250.- Ft-ot visszakapnak a szervezőktől.
  • Az elkészült ételeket a versenyen induló csapatok csak a szervezők által kibocsájtott kóstoló jegyek ellenében értékesíthetik!!! amelyik csapat nem tartja be az értékesítés szabályait és készpénzért értékesít, a versenyből kizárják és a kóstolójegyeit nem számolhatja el!
  • A kóstolójegyek leadásának végső időpontja 17.00 óra, az információs sátorban.

 

A zsűrizést a MNGSZ szövetségi zsűritagjai végzik, döntésük megfellebbezhetetlen. A versenyben kategóriánként az első, a második és a harmadik helyezett csapatok kerülnek díjazásra.

Díjazás: Az abszolút legjobb csapat vándorserleget kap!

Egy csapat elnyeri a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség különdíját

valamint kategóriánként az I. –III. helyezett: oklevél, serleg díjazásban részesül.

 

Újdonság az értékelésben: Arany, Ezüst és Bronz fokozatba kategorizál a zsűri minden indulót, hogy a csapatok képben legyenek a teljesítményükkel kapcsolatban. Minden csapat oklevelet kap!

 

A szervezők a versenyző csapatok részére a következőket biztosítják:

  • egy db 3×3 m-es sátrat,
  • főzőhelyet, aminek része a sátor,
  • száraz tűzifát, alátétet
  • nevezett kategóriánként a vállalt adagok arányában friss gombát,
  • 60×200 cm-es munkaasztalt és lócát 1-1 db,
  • két darab műanyag szemeteszsákot.

 

 

Jámbor Flórián                                                                          Járcsics Emil

Bükkszentkereszt község                                           Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség

polgármestere                                                       Miskolc és Környéke Régió elnöke