XIX. Bükkszentkereszti Önkormányzati Gombanapok Főzőverseny
Versenykiírás
Bükkszentkereszt Község Önkormányzata, gombából, gombával készült ételek versenyét hirdeti meg, amatőr résztvevőknek.
Verseny időpontja, helyszíne: 2025. október 04. (szombat)
Bükkszentkereszt község központjában található háromszintes parkoló
Kategóriák:
- 1. Gombából készült fő ételek
- 2. Gombával készült húsos fő ételek
Nevezési díj: Nevezési díj nincs. Regisztráció kötelező!
Regisztrációs határidő: 2025. október 01.
Eddig kell visszaküldeni a mellékelt kitöltött jelentkezési lapot a sandorne.betti@bukkszentkereszt.hu címre, és a levél tárgyaként a főzőversenyt kell beírni!
Résztvevők köre: Bárki indulhat, aki a verseny szabályait elfogadja, leadja nevezését a megadott határidőig, valamint a helyszínen képviseltetik magukat a csapatvezetői értekezleten. A versenyen részt vevő csapatoknak a szervezőktől kapott gomba alapanyagból kell elkészíteniük a főételeket, melyek készülhetnek gombából, vagy gombával.
Időrend:
7.30- 8.30:
Csapatok helyfoglalása érkezési sorrendben, nevezési lap leadása, gomba átvétele. A verseny szabályainak ismertetése.
9.00–13.00:
A főzőverseny kezdetének és végének időpontja
13.00- 14.00:
Az elkészült ételek zsűriztetése a helyszínen, a kijelölt zsűri sátorban. Az ételek itt kerülnek pontozásra.
14.30-15.00:
Eredményhirdetés a színpadon
Szabályok, tudnivalók:
- A fűszerezéshez, ízesítéshez kizárólag csak magyaros fűszerek használhatóak: só, bors, magyar piros paprika őrlemény, kömény, szárított gyógyfűszerek (rozmaring, borsikafű, bazsalikom, szurokfű, majoránna)
- Ételízesítő, adalékanyagok, ízfokozó NEM alkalmazhatóak
- A kész ételekből a zsűrinek egy adagot kell tálalni kóstolásra. A kitálalt ételt minden csapat saját erre a célra hozott edényében adja át zsűrizésre.
- A gombán kívül- a szükséges alapanyagokat, fűszereket, segédanyagokat, (kenyér, környezetbarát, lebomló tányér/ evőeszköz a csapatok saját maguknak biztosítják.
- Azokról a nyersanyagokról, segédanyagokról amelyeket nem a szervezők biztosítanak – a csapatok saját érdekükben – számla másolatot hozzanak magukkal. (Élelmiszerlánc Felügyelet esetleges ellenőrzése esetére).
- A felhasználásra kerülő alapanyagok hűtéséről, tárolásáról (nyersanyag és étel, nem érintkezhet a talajjal,semmit nem lehet a földön tárolni!) azok felhasználásáig, a csapatok saját maguk gondoskodnak. Az ételkészítés, melegen tartás, tálalás során az induló versenyzők az élelmiszer-higiéniai előírások betartásáért felelősek.
- A csapatok kötelesek, az ételkészítéshez megfelelő, tiszta öltözékben megjelenni.
- A csapatok vezetői felelősséggel tartoznak a csapattagok viselkedéséért a verseny kezdetétől, a verseny végéig.
- Az ételek készítéséhez szükséges főző, sütő berendezéseket a csapatok saját maguknak biztosítják, azokért, működésükből keletkező károkért, balesetért, károkozásért a szervezők nem vállalnak felelősséget.
- Installációt, dekorációt a csapatok saját főzőterületükön elhelyezhetnek.
- Az ételkészítés alatt keletkezett hulladékot a reggeli eligazításon átvett 2 db nagyméretű szemetes zsákban kell elhelyezni. Ha kevésnek bizonyul, igény szerint biztosít többet a rendezőség.
- Kézmosási és ivóvíz vételi lehetőség a parkoló 2 sarkán található vízvételi helyen.
- Az elkészült ételeket a versenyen induló csapatok a helyszínen NEM ÉRTÉKESÍTHETIK!!! A versenyen induló egyesületek és civil szervezetek, az egyesületek és civil szervezetek javára adományt gyűjthetnek a kóstoló adagok fejében.
Értékelés:
A versenyben kategóriánkén az első, a második és a harmadik helyezett csapatok kerülnek díjazásra, de minden résztvevő csapat oklevelet kap.
A szervezők a versenyző csapatok részére a következőket biztosítják:
- egy db 3x 3 m-es sátrat,
- száraz tűzifát, alátétet
- ivóvíz
- friss gombát
- 60x 200 cm-es munkaasztalt és lócát 1-1 db,
- két darab műanyag szemeteszsákot.
Solymosi Konrád Ferenc
Bükkszentkereszt község polgármestere