Gombanapok – főzőverseny jelentkezés

XIX. Bükkszentkereszti Önkormányzati Gombanapok Főzőverseny

Versenykiírás

Bükkszentkereszt Község Önkormányzata, gombából, gombával készült ételek versenyét hirdeti meg, amatőr résztvevőknek.

Verseny időpontja, helyszíne: 2025. október 04. (szombat)
Bükkszentkereszt község központjában található háromszintes parkoló

Kategóriák:

  • 1. Gombából készült fő ételek
  • 2. Gombával készült húsos fő ételek

Nevezési díj: Nevezési díj nincs. Regisztráció kötelező!

Regisztrációs határidő: 2025. október 01.
Eddig kell visszaküldeni a mellékelt kitöltött jelentkezési lapot a sandorne.betti@bukkszentkereszt.hu címre, és a levél tárgyaként a főzőversenyt kell beírni!

Résztvevők köre: Bárki indulhat, aki a verseny szabályait elfogadja, leadja nevezését a megadott határidőig, valamint a helyszínen képviseltetik magukat a csapatvezetői értekezleten. A versenyen részt vevő csapatoknak a szervezőktől kapott gomba alapanyagból kell elkészíteniük a főételeket, melyek készülhetnek gombából, vagy gombával.

Időrend:

7.30- 8.30:

Csapatok helyfoglalása érkezési sorrendben, nevezési lap leadása, gomba átvétele. A verseny szabályainak ismertetése.

9.0013.00:

A főzőverseny kezdetének és végének időpontja

13.00- 14.00:

Az elkészült ételek zsűriztetése a helyszínen, a kijelölt zsűri sátorban. Az ételek itt kerülnek pontozásra.

14.30-15.00:

Eredményhirdetés a színpadon

Szabályok, tudnivalók:

  • A fűszerezéshez, ízesítéshez kizárólag csak magyaros fűszerek használhatóak: só, bors, magyar piros paprika őrlemény, kömény, szárított gyógyfűszerek (rozmaring, borsikafű, bazsalikom, szurokfű, majoránna)
  • Ételízesítő, adalékanyagok, ízfokozó NEM alkalmazhatóak
  • A kész ételekből a zsűrinek egy adagot kell tálalni kóstolásra. A kitálalt ételt minden csapat saját erre a célra hozott edényében adja át zsűrizésre.
  • A gombán kívül- a szükséges alapanyagokat, fűszereket, segédanyagokat, (kenyér, környezetbarát, lebomló tányér/ evőeszköz a csapatok saját maguknak biztosítják.
  • Azokról a nyersanyagokról, segédanyagokról amelyeket nem a szervezők biztosítanak – a csapatok saját érdekükben – számla másolatot hozzanak magukkal. (Élelmiszerlánc Felügyelet esetleges ellenőrzése esetére).
  • A felhasználásra kerülő alapanyagok hűtéséről, tárolásáról (nyersanyag és étel, nem érintkezhet a talajjal,semmit nem lehet a földön tárolni!) azok felhasználásáig, a csapatok saját maguk gondoskodnak. Az ételkészítés, melegen tartás, tálalás során az induló versenyzők az élelmiszer-higiéniai előírások betartásáért felelősek.
  • A csapatok kötelesek, az ételkészítéshez megfelelő, tiszta öltözékben megjelenni.
  • A csapatok vezetői felelősséggel tartoznak a csapattagok viselkedéséért a verseny kezdetétől, a verseny végéig.
  • Az ételek készítéséhez szükséges főző, sütő berendezéseket a csapatok saját maguknak biztosítják, azokért, működésükből keletkező károkért, balesetért, károkozásért a szervezők nem vállalnak felelősséget.
  • Installációt, dekorációt a csapatok saját főzőterületükön elhelyezhetnek.
  • Az ételkészítés alatt keletkezett hulladékot a reggeli eligazításon átvett 2 db nagyméretű szemetes zsákban kell elhelyezni. Ha kevésnek bizonyul, igény szerint biztosít többet a rendezőség.
  • Kézmosási és ivóvíz vételi lehetőség a parkoló 2 sarkán található vízvételi helyen.
  • Az elkészült ételeket a versenyen induló csapatok a helyszínen NEM ÉRTÉKESÍTHETIK!!! A versenyen induló egyesületek és civil szervezetek, az egyesületek és civil szervezetek javára adományt gyűjthetnek a kóstoló adagok fejében.

Értékelés:

A versenyben kategóriánkén az első, a második és a harmadik helyezett csapatok kerülnek díjazásra, de minden résztvevő csapat oklevelet kap.

A szervezők a versenyző csapatok részére a következőket biztosítják:

  • egy db 3x 3 m-es sátrat,
  • száraz tűzifát, alátétet
  • ivóvíz
  • friss gombát
  • 60x 200 cm-es munkaasztalt és lócát 1-1 db,
  • két darab műanyag szemeteszsákot.

Solymosi Konrád Ferenc
Bükkszentkereszt község polgármestere