Ügyfélfogadási idő Hétfő: 07:30-16:00 Szerda: 07:30-16:00 Péntek: 07:30-13:00
Telefon (46)/390-120
E-mail hivatal@bukkszentkereszt.hu

Iskola

Bükki Szlovák Nemzetiségi Általános Iskola Honlapja

Intézményvezető: Szászné Sándor Erika
3557 Bükkszentkereszt
Széchenyi u. 2.
Tel.: (46) 390-190


 

 

BEMUTATKOZIK A BÜKKI SZLOVÁK NEMZETISÉGI ÁLTALÁNOS ISKOLA

A Bükki Szlovák Nemzetiségi Általános Iskola a miskolci járás egyetlen szlovák nemzetiségi intézménye, a Bükk hegység szívében, Bükkszentkereszten található.

Az iskola mintegy 83 diákját családias, minden tanterem tekintetében jól felszerelt, korszerű technikai eszközökkel, interaktív és okos táblákkal ellátott, barátságos, tiszta környezet, otthonos közösségi terek fogadják. 

Az alacsony osztálylétszámnak köszönhetően a tanulók személyre szabott oktatásban részesülnek mind az egyéni képességeik fejlesztése, mind a tanulási nehézségek, illetve a tehetséggondozás terén. Szakos ellátottságunk 100 %-os.

Iskolánkban két gyógypedagógus, illetve egy utazó gyógypedagógus tevékenykedik, akik segítik a BTMN-es és sajátos nevelési igényű tanulóinkat, valamint szükség esetén támogatják a pedagógusokat és a szülőket egyaránt. Pedagógusaink több diplomával rendelkező, nagy szaktudású, tapasztalt pedagógusok. Számos országos, megyei, körzeti és levelezős tanulmányi versenyen (történelem, irodalom, matematika, szlovák nyelv, helyesírás, szavaló, próza- és mesemondó, drámajáték, művészetek) veszünk részt, ahol tanulóink rendszerint kiváló eredménnyel szerepelnek.

Iskolánkban két idegen nyelvet oktatunk, a szlovák és az angol nyelvet, melyet öt és három órában tanulnak tanulóink. Szlovák nyelvből törekszünk a nyelvvizsga megszerzésére, amely a tanulóink számára ingyenes, hiszen a Nemzetiségi Önkormányzat finanszírozza. Évente több ingyenes nyelvi táborban vesznek részt azok a tanulók, akik a szlovák nyelv területén jól teljesítenek.

Ezeknek a feltételeknek is köszönhető, hogy intézményünkben az országos kompetenciamérés eredményei évek óta kiválóak mind matematikából, mind szövegértésből egyaránt. Tanulóink képességeredményei a fővárosi és hat- és nyolcosztályos gimnáziumok szintjét érik el, amire nagyon büszkék vagyunk (az eredményeket meg lehet tekinteni www.bukkisuli.sulinet.hu honlapunkon valamint az iskola Facebook felületén is).

A beiskolázási mutatóink szerint a nyolcadik osztályos tanulóink 70-80 %-a gimnáziumi szakokra nyer felvételt, a többiek szakgimnáziumban tanulnak tovább.

Szakköreink a tanulók érdeklődését szolgálják úgy, mint az énekkar, a citera, a programozó és a fotó-művészeti szakkör, de zongora-, furulya-, trombita-, magánének- és gitároktatást is biztosítunk.

Büszkék vagyunk arra, hogy a testnevelés órák tanításához hozzátartozik a Bringa Akadémia oktatása. Tanulóink évek óta dobogós helyezettek a Kerékpáros és Mountain bike Országos Diákolimpián. Iskolánk pedig több éve Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Legeredményesebb Sportszervezete cím elérésének az első vagy a második helyezettje.

Tantervünk tartalmazza a lovaglást, melyet a helyi lovarda közreműködésével bonyolítunk. A téli hónapokban sí- és sífutás oktatására van lehetőség, s diákjaink rendszerint szánkón érkezhetnek iskolánkba.

Pedagógusaink nagy hangsúlyt fektetnek a tanulók iskolán kívüli kulturális programjaira is, hiszen rendszeresen vesznek részt színház-, mozi- és múzeumlátogatáson a közeli Miskolc városában. A tematikus klubdélutánok biztosítják a gyerekek önfeledt kikapcsolódását. Gyuri bácsival, a füves emberrel rendkívül jó kapcsolatot ápolunk, tanulóink gyakorta látogatják gyógynövény kertjét és vesznek részt az előadásain. Nagy örömmel veszik birtokba a György termet is, melynek berendezését ő biztosította intézményünk részére.

Erősítve iskolánk szellemiségét: „Jót s jól!” Szeretettel várják gyermekét iskolánk pedagógusai, munkatársai és tanulói.

Szászné Sándor Erika

mb. igazgató