Tájékoztató műanyag és gumiégetés észrevételének esetére

 

A mai rohanó világban a környezetünk és annak védelme egyre inkább háttérbe helyeződik. Annak ellenére, hogy „elvileg” tudatosabb, környezetbarát életformát próbál folytatni a XXI. század embere, sajnos tapasztaljuk, hogy tudat alatt, mind többet használ fel és elhasznál a hétköznapi ember. A gumi és a műanyagégetés az egyik legsarkalatosabb pontja a légkör szennyezésének. Amellett, hogy káros a környezetre, rettentő kellemetlen szaggal jár, főképpen feltűnő egy kis település vonatkozásában. Tovább menve, eltekintve a szubjektív körülményeket nem lehet, és nem is szabad elkerülni annak a ténynek a kimondását, hogy A MŰANYAGÉGETÉS SZABLÁYSÉRTÉS! Minden embernek állampolgári kötelessége, hogy ez ellen tegyen. Az alábbi pár pontban szeretnénk egy rövid tájékoztatást adni, hogy ezen kötelesség betartására minden bükkszentkereszti lakost sarkaljunk.

  1. Felszólítás! Próbáljuk elmondani az illetőnek az aggályainkat és igyekezzünk tájékoztatást nyújtani számára, ennek megkönnyítése véget az alábbi linken talál anyagokat : http://civilveroce.hu/kornyezet/szemetfust/letoltes és a http://futsokosankampany.hu
  2. Dokumentálás! Szinte kulcspontja lehet az ügy képviseletének az, hogy az eseményt, eseményeket dokumentáljuk (fényképkészítés, videókészítés). Nagyon fontos lépés, ugyanis hivatkozási alapja lehet a bejelentésnek.
  3. Bejelentés! Ahhoz, hogy a hatóságok kellő képen komolyan vegyék az ügyet, hivatalos formát kell öltenie. Vegye minden bükkszentkereszti lakos a fáradtságot, hogy bejelentse hivatalos szerv felé az esetet. Hívja a 107 vagy a 112-es számot. Ne feledje minél több a bejelentés annál nagyobb az esély az intézkedés, változtatás elérésére. A hatóságok kézzel fogható munkájáról kérjen jegyzőkönyvet, amely később igazolás véget szolgál. Kültéri égetés esetén a haladéktalanul a Tűzoltóságot szükséges értesíteni a 105 vagy a 112-es számon.
  4. Megalapozottság! Ne feledjük, hogy magánterület esetében, személy azonosítása érdekében a megfelelő jogosultsággal, a hivatalos szervek, jelen esetben a rendőrség jogosult. Ezért is kiemelkedő fontosságú a jegyzőkönyv elkészítésnek szorgalmazása a szerv felé, amely megadja a megfelelő felhatalmazást az égetés bizonyítására.
  5. Magasabb szint! Amennyiben úgy érzi, hogy szél-malom harcot vív, bizonyítékait, írásos formába juttassa el a Miskolci Járási Kormányhivatal környezetvédelmi osztályának. Továbbá ha a hatóság részéről (rendőri szerv) érdektelenséget tapasztal azt is jelentse be a további intézkedések szorgalmazása véget. https://www.repate.hu/index.php?lang=hu

Ezek figyelembe vételével próbáljunk közösen tenni azért, hogy a környezetünk, a világunk és még fontosabb talán, hogy Bükkszentkereszt levegője még ennél is tisztább legyen.