Versenykiírás
Bükkszentkereszt Önkormányzata és a MNGSZ Miskolc és Környéke Régiója 2016. év Szent Mihály napjának tiszteletére, gombából, gombával készült, ételek versenyét hirdeti meg, amatőr résztvevőknek.
Verseny időpontja, helyszíne: 2016. október 8. (szombat)
Bükkszentkereszt község központjában található háromszintes parkoló
Kategóriák:
- Gombából készült főételek
- Gombával készült húsos főételek
Nevezési díj: 5.000 Ft /csapat/ ételkategória
Nevezési határidő: 2016. október 05. Eddig kell visszaküldeni a mellékelt kitöltött jelentkezési lapot a gombanapok2014@gmail.com címre, és a levél tárgyaként a főzőversenyt kell beírni!
Résztvevők köre: Bárki indulhat, aki a verseny szabályait elfogadja, leadja nevezését a megadott határidőig a vállalt adagszámmal, valamint a helyszínen helyfoglalás előtt a gomba átvételekor az információs sátorban befizeti a nevezési díjat. A versenyen részt vevő csapatok a szervezőktől kapott gomba alapanyagból kell elkészíteniük a főételeket, melyek készülhetnek gombából, vagy gombával.
Időrend:
7.00 – 7.30: csapatok helyfoglalása érkezési sorrendben, nevezési díj befizetése, gomba
átvétele.
8.00 – 8.10: csapatvezetői értekezlet, a zsűri ismerteti az értékelés szempontjait és a verseny
főbb szabályait valamint az esetleges kizáró okokat – megjelenés kötelező!!!
8.00 – tól ételek elkészítésének kezdete
11.00 – 12.30: az elkészült ételek zsűriztetése, a kijelölt zsűri sátorban történik. Az ételeket a
zsűrinek az elkészülésüket követően 12.30 óráig kell kóstolásra, fotózásra átadni.
14.00 – 14.40: eredményhirdetés az Életfa színpadon
Szabályok, tudnivalók:
- A csapatok – a rendelkezésükre bocsátott alapanyag felhasználásával – minimum 30 adag ételt kell, hogy elkészítsenek. Természetesen, aki több adagot vállal arányosan több gomba alapanyagot kap. Ehhez kérjük a nevezési lapon pontosan előre leadni a vállalt adagszámot!
- A kész ételekből a zsűrinek egy adagot kell tálalni kóstolásra és fotózásra. A kitálalt ételt minden csapat saját edényzetében adja át zsűrizésre.
- Az étel elkészítéséhez – a gombán kívül – szükséges alapanyagokat, fűszereket, segédanyagokat, stb. a csapatok saját maguknak biztosítják.
- Azokról a nyersanyagokról, segédanyagokról melyeket nem a szervezők biztosítanak – a csapatok saját érdekükben – számla másolatot hozzanak magukkal. (NÉBIH ellenőrizheti)
- A felhasználásra kerülő alapanyagok hűtéséről, tárolásáról (nyersanyag és étel, nem érintkezhet a talajjal, semmit nem lehet a földön tárolni!) azok felhasználásáig, a csapatok saját maguk gondoskodnak. Az ételkészítés, melegen tartás, tálalás során az induló versenyzők az élelmiszer-higiéniai előírások betartásáért felelősek.
- A csapatok kötelesek, az ételkészítéshez megfelelő, tiszta öltözékben
- A csapatok vezetői felelősséggel tartoznak a csapattagok viselkedéséért a verseny kezdetétől, az értékesítés végéig.
- Az ételek készítéséhez szükséges főző, sütő berendezéseket a csapatok saját maguknak biztosítják, azokért, működésükből keletkező károkért, balesetért, károkozásért a szervezők nem vállalnak felelősséget. Installációt, dekorációt a csapatok saját főzőterületükön elhelyezhetnek.
- Az ételkészítés alatt keletkezett hulladékot a reggeli eligazításon átvett 2 db nagyméretű szemetes zsákban kell elhelyezni. Ha kevésnek bizonyul, igény szerint biztosít többet a rendezőség.
- Kézmosási és ivóvíz vételi lehetőség a parkoló 2 sarkán található vízvételi helyen.
- A versengés folyamán a rendezvényre érkező vendégek kóstolójegyet vásárolhatnak a rendezőktől, – az információs pavilonokban – ezért a főző csapatoknál készült étkeket kóstolhatják meg. A kóstolójegy darabonkénti ára 750.- Ft.
- Az ételeket a közönség részére egyszer használatos edényben és egyszer használatos evőeszközökkel lehet értékesíteni (kóstolójegyhez kapja a közönség a szervezőktől).
- Az ételek kóstoltató mennyisége:
- gombával készült húsos főétel esetén: a hús min. 8 dkg, + ragu, köret
- gombából készült főételek esetén: a gomba 15 dkg, esetleg ragu, köret
- A csapatok az általuk leadott kóstolójegyek árából darabonként 250.- Ft-ot visszakapnak a szervezőktől.
- Az elkészült ételeket a versenyen induló csapatok csak a szervezők által kibocsájtott kóstoló jegyek ellenében értékesíthetik!!! amelyik csapat nem tartja be az értékesítés szabályait és készpénzért értékesít, a versenyből kizárják és a kóstolójegyeit nem számolhatja el!
- A kóstolójegyek leadásának végső időpontja 17.00 óra, az információs sátorban.
A zsűrizést a MNGSZ szövetségi zsűritagjai végzik, döntésük megfellebbezhetetlen. A versenyben kategóriánként az első, a második és a harmadik helyezett csapatok kerülnek díjazásra.
Díjazás: Az abszolút legjobb csapat vándorserleget kap!
Egy csapat elnyeri a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség különdíját
valamint kategóriánként az I. –III. helyezett: oklevél, serleg díjazásban részesül.
Újdonság az értékelésben: Arany, Ezüst és Bronz fokozatba kategorizál a zsűri minden indulót, hogy a csapatok képben legyenek a teljesítményükkel kapcsolatban. Minden csapat oklevelet kap!
A szervezők a versenyző csapatok részére a következőket biztosítják:
- egy db 3×3 m-es sátrat,
- főzőhelyet, aminek része a sátor,
- száraz tűzifát, alátétet
- nevezett kategóriánként a vállalt adagok arányában friss gombát,
- 60×200 cm-es munkaasztalt és lócát 1-1 db,
- két darab műanyag szemeteszsákot.
Jámbor Flórián Járcsics Emil
Bükkszentkereszt község Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség
polgármestere Miskolc és Környéke Régió elnöke